Povijest

Žitnjak d.d osnovan je 1949. godine kao Gradsko povrćarsko poduzeće “ŽITNJAK” Zagreb, te postaje glavni proizvođač i opskrbljivač grada Zagreba prehrambenim proizvodima.

Tijekom godina mijenjao je naziv, a 1961. godine uslijed proširenja poslovanja mijenja ime u Vrtlarski kombinat Žitnjak, Zagreb. Pod tim je nazivom poslovao sve do listopada 1992. godine kada u procesu privatizacije postaje Žitnjak d.d, pod kojim nazivom i danas posluje.

Tijekom vremena postajemo jedan od najvećih opskrbljivača stanovnika grada Zagreba i Zagrebačke županije svježim voćem i povrćem, industrijskim prehrambenim prerađevinama, kućnim potrepštinama, cvijećem i ostalim prehrambenim proizvodima.

Žitnjak d.d. se specijalizirao za opskrbu HORCA asrtimana te smo jedan od značajnijih opskrbljivača korisnika državnog proračuna – bolnica, državnih institucije, škola, dječjih vrtića i drugih ustanova.

Oslanjajući se na vlastite materijalne i stručne potencijale Žitnjak je kroz dugogodišnje postojanje i tradiciju zauzeo svoje prepoznatljivo mjesto među trgovačkim tvrtkama u Republici Hrvatskoj.

Nakon što je u srpnju 2018. godine od strane vjerovnika izglasana te rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu potvrđena nagodba u postupku izvanredne uprave nad Agrokor d.d. i njegovim ovisnim i povezanim društvima, započeo je proces pripreme njezine provedbe. Dana 1. travnja 2019. godine (datum početka provedbe nagodbe) izvršen je prijenos dionica na Fortenova grupu d.d., koja je postala većinski vlasnik Žitnjaka d.d. koji od tada posluje kao dio Fortenova grupe.